Stel je voor dat je werkt aan de restauratie van een historisch gebouw, zoals het Monument op de Dam. Hoe zorg je ervoor dat alle waardevolle informatie over dit monument makkelijk vindbaar is en behouden blijft voor toekomstige generaties? Dit is waar BIM en Linked Data om de hoek komen kijken. BIM maakt het mogelijk om digitale representaties van bouwwerken te creëren die rijk zijn aan informatie. Linked Data, gebaseerd op semantische web technologieën, helpt bij het maken van een netwerk van kennis door relaties tussen data te leggen.
Dit geeft context aan de data en verbetert het begrip van informatie.Door BIM-principes, Linked Data en de specifieke vereisten van erfgoedprojecten te combineren, kunnen gegevens uit verschillende bronnen in restauratieprojecten worden verbonden en gestructureerd volgens relevante standaarden. Dankzij open standaarden blijft deze informatie langdurig toegankelijk en onafhankelijk van specifieke applicaties, wat cruciaal is voor toekomstige restauraties.
Tijdens deze presentatie ontdek je wat Linked Data is en hoe het kan worden toegepast om data te structureren en visualiseren tijdens de restauratie van natuurstenen objecten op historische gebouwen. Het Monument op de Dam dient hierbij als inspirerend voorbeeld. Tot slot word je meegenomen in de stappen die de werkgroep TBI Digitaal Bouwen onderneemt om deze en andere use cases uit te werken.
- Inzicht in het concept van Linked Data
- Voordelen en uitdagingen van Linked Data
- Praktische toepassing van Linked Data in de restauratie sector